Sekundært lymfødem
Hvis et rask lymfesystem bliver skadet, kan det medføre kronisk sekundært lymfødem.
Lymfesystemet kan blive beskadiget af en operation, strålebehandling eller en kræftsygdom.
Andre årsager kan også medføre lymfødem, men de årsager der oftest ses er efter anden behandling hvor lymfesystemet er blevet beskadiget.
Hvis lymfødemet er medfødt, kaldes det for primært lymfødem
Venøs lidelse og lymfødem
Lymfesystemet kan ligeledes beskadiges i forbindelse med langvarig kronisk venøs lidelse – dårligt tilbageløb i venerne.
Opmærksomheden skal her især henledes på årelange forløb og ofte med skinnebenssår indblandet. En lidelse som ofte er overset.
Andre årsager til lymfødem
Andre årsager kan være et kraftigt slag, forvridninger, infektioner med svampe, bakterier eller vira og i visse tropiske lande orme (filariasis).
Som regel er årsagen til lymfødemet operation, eller en kombination af strålebehandling og operation.
Lymfødem – oftest i arm eller ben
Sekundært lymfødem opstår oftest i en arm eller et ben – f.eks. efter operation og strålebehandling for brystkræft eller kræft i underlivet.
Der kan også opstå lymfødem efter behandling af kræft i hoved/hals-området.
Lymfekirtler og gennemstrømning
Når lymfekirtler fjernes, medfører det, at den normale gennemstrømning forringes, som f.eks. når lymfekirtler opereres bort i armhulerne ved brystkræft. Et andet eksempel er fjernelse af lymfekirtler i lysken, som giver nedsat afløb af lymfevæske fra benet og kønsorganerne.
Kræft og lymfødem
Langt fra alle kræftpatienter udvikler lymfødem. Som regel udvikler et lymfødem sig langsomt, men det kan opstå umiddelbart efter en operation og strålebehandling og op til 30 år efter. Det er dog normalt med hævelser i månederne efter en operation.
På cancer.dk kan du læse meget mere om både primært og sekundært Lymfødem, årsager og anden viden.